Dakbedekking en gevelbekleding met een felssyteem

Een fels is een staande naad. Een techniek voor dakbedekking en gevelbekleding waarbij de banen zink in grote lengtes kunnen worden aangebracht. Deze techniek kan in de meest uiteenlopende vormen worden toegepast. Zowel enkel als dubbel gesloten. De in elkaar gehaakte banen geven ieder gebouw een prachtige belijning.

Felssysteem houdt rekening met uitzetting en inkrimping van materiaal
Bij de bewerking wordt rekening gehouden met de uitzetting en inkrimping van het materiaal. In de meeste gevallen worden de geprofileerde en geprefabriceerde banen bovenaan met fixeerklangen vastgezet en over de volledige lengte met schuifklangen. De klangen worden samen met de reliëfs van de banen gefelst.

Het felssysteem kan toegepast worden op een dampdicht en geventileerd systeem op een houten onderconstructie.

Eigenschappen

  • Geschikt voor daken met een hellingshoek vanaf 7°
  • Geschikt voor gevels
  • Snelle en efficiënte dak- en gevelbekleding
  • Enkele en dubbele felsnaad
  • Te vervaardigen in gebogen (convex en concaaf) en tapse felsbanen
  • Toe te passen op een geventileerde dakopbouw en een dampdichte dakopbouw

Waterdichte bekleding
Met het felssyteem wordt een waterdichte bekleding gemaakt voor daken en gevels met een hellingshoek vanaf minimaal 3° en bij voorkeur vanaf 7°. De enkele fels heeft een minder goede waterdichtheid en mag daarom pas toegepast worden bij daken met een hellinghoek vanaf 25° en bij gevels. Bij daken met een kleinere helling dan 25° wordt de dubbele fels gebruikt.

De standaard felshoogte van een geprofileerde fels bedraagt 25 mm. Een felshoogte van 38 mm wordt soms toegepast om schaduwvorming te accentueren. Ook biedt de hogere fels een betere regendichtheid bij stuwing door wind.