Dakbedekking en gevelbekleding met lood

Lood staat bekend om zijn flexibiliteit en is hiermee uitermate geschikt om ingewikkelde en ronde vormen te bekleden. Het is dan ook nog steeds een veel gebruikt materiaal bij historische bouwwerken zoals kerk- en klokkentorens.

Bladlood
Als we het hebben over lood als dakbedekking of andere toepassingen dan praat men over bladlood. Bladlood wordt bij de verwerking van dakpannen, leien en andere dakbedekkingen in Nederland veelvuldig toegepast op voornamelijk historische gebouwen.

Lood is een duurzaam en flexibel product. In veel gevallen wordt het gebruikt als dakbedekking of bekleding van ingewikkelde  constructies. Vooral bij vooraf aangebracht loodwerk in metselwerken en onder dakkapellen is het van belang dat het op vakkundige wijze wordt uitgevoerd. Er moet namelijk rekening gehouden worden met uitzetting en krimp in verschillende weersomstandigheden. Het materiaal moet daarom op de juiste ondergrond en wijze bevestigd worden zodat er geen schade kan ontstaan met bijvoorbeeld zware windbelastingen.

Bladlood is in verschillende diktes verkrijgbaar. Als men over lood praat, praat men over ponds. bijv. 15 ponds lood is 15 kilo lood per vierkante meter. Het lood is in de volgende varianten verkrijgbaar: 15, 18, 20, 25, 30, 35 en 40 ponds.

Eigenschappen 

  • Lange levensduur
  • Volledig recyclebaar
  • Duurzaam en onderhoudsvrij
  • Waterkerend
  • UV-bestendig
  • Buigzaam
  • Natuurlijk patina

Renovatie
Lood is een veelgebruikt materiaal bij renovaties van monumentale panden. Lood wordt op dit soort gebouwen voornamelijk gebruikt om houten daken te beschermen tegen weerinvloeden. Het zware materiaal is niet snel windgevoelig en biedt goede waterdichte afsluiting van onderdelen van een gebouw zoals bij een schoorsteen of dakvenster.